Etiketter

, ,

Som coach har jag gett många råd om belöningar på sistone, men själv är jag tyvärr notoriskt dålig på att belöna mig själv när jag har uppnått något jag har föresatt mig att göra. Tipset nedan kanske skulle kunna hjälpa mig komma ifrån den spärren. Och få en massa mysiga aktiviteter i livet som extra bonus.

Hemma hos oss funkar det så här. I köksfönstret står det en burk. I burken finns det 50 lappar och varje lapp står det en belöning. Det är allt från köpa bridgeblandning via hotellfrukost till boka weekendresa. Det finns tio lappar med bridgeblandning respektive trisslotter men bara en lapp med weekendresa.

Om vi har gjort något bra, som till exempel fredagsmyset, städat bilen eller klippt klorna på hunden får vi dra en en lapp ur burken och njuta av belöningen. Eftersom det finns många små belöningar som trisslotter och bridgeblandningar i burken är sannolikheten större att man drar en sån än att man drar weekendresan.

Det här belöningssystemet har bidragit till att vi har fått saker gjorda hemma. Men det har också bidragit till att vi faktiskt gjort trevliga saker som annars är svåra att prioritera. Som middag med barnvakt (asså vi äter inte middag med barnvakten, hen vaktar barnet) och hotellfrukost. Dessutom har det fått den effekten att konsumtionen av bridgeblandning och Ben & Jerrys-glass faktiskt har sjunkit eftersom vi bara köper det när vi förtjänar det och inte när vi känner för det.

Källa: Den alltid lika inspirerande Produktivitetsbloggen.