Etiketter

, , , ,

Min resa mot hälsa är en väldigt lång historia som jag förmodligen aldrig kommer lyckas sammanfatta, men just nu har jag i alla fall kommit till ett väldigt bra ställe där jag gärna kan stanna ett tag. Så bra som jag mår nu har jag nog sällan mått, trots att jag sällan får sova så mycket som jag vill och att förkylningarna hela tiden står och lurar vid förskoledörren. Till största delen handlar det om hur jag känner mig, vilket ju är lite svårt att mäta, men en sak går faktiskt att mäta och den är jag själaglad över: mina magmuskler har äntligen gått ihop! Jag har inte testat hur jag klarar tuffa magövningar, men bara det att de har hamnat på plats igen efter barnen känns som en jättestor seger.

victory1

Hur kom jag dit då? Stenhård träning och diet enligt bästa Rocky-style, som jag och många med mig kanske hade trott? Nix. Tvärtom, faktiskt. Sen i februari ungefär, när jag började gå hos Johanna, har jag i stället fokuserat på att vara snäll mot mig själv och göra mjuka, lugna saker som Bodybalance och yoga i stället för att köra järnet med spinning, löpning eller Bodypump. Jag har till och med börjat köra korta stunder där jag fokuserar på min andning (att kalla det meditation känns lite förmätet för så koncentrerad är jag inte) men jag har gjort det nästan varje dag. Det och olika yogaövningar, inte så mycket åt gången men i princip varenda dag. Och det har gjort underverk. Bilden nedan känns som en väldigt bra sammanfattning 🙂

keep-calm-and-do-yoga-65

Jag vet inte exakt vad nyckeln är, kanske är det att jag har fått jobba med både kroppen och huvudet åt samma håll – Johannas övningar för kroppen och allt klokt vi har pratat om under coachutbildningen för huvudet. Tidigare har jag nog mest tänkt och analyserat och så tränat för att göra kroppen lika trött som huvudet. Nu har jag försökt att inte analysera så mycket samtidigt som jag har försökt att verkligen känna efter hur det faktiskt känns när jag tränar, i stället för att bara ta i maximalt. Resultatet är att jag nog har blivit mer närvarande, och jag har även fått till en koppling mellan hjärnan och kroppen som jag inte vet om jag har haft förut, och det känns verkligen jättebra.

En lite lustig effekt är att jag verkligen känner att kroppen vill saker, och jag har också börjat göra det den vill i stället för att bara tänka att ”jag tar det sen, nu måste jag skriva klart det här dokumentet”. När jag har suttit för länge bara måste jag röra på mig, och det känns ganska tydligt vad jag behöver göra. Oftast handlar det om att snurra runt i olika yogapositioner, blandade varianter av styrka och rörlighet, med mycket fokus på höfterna. Och det är så himla skönt… Sen kan jag göra det andra. Om jag inte rör på mig däremot så blir det inte mycket gjort, för då har jag mycket sämre fokus.

I dag var en dag när jag lyssnade på kroppen, och det är jag verkligen glad för. En halvtimme på gymmet på lunchen med lite Bodybalance och lite blandad yoga gjorde underverk för både koncentrationen och förmågan att sitta still sen. Att jag var tvungen att köpa fina träningskläder i glada färger gjorde nog också sitt, och en god lunch från SqueezedUp efteråt skadade inte heller. Och snart ska jag äta middag med en riktigt god vän som jag inte har sett på evigheter. En riktigt bra dag, med andra ord!