Etiketter

, , , ,

Efter vår resa till Mallorca började vi ett projekt som visade sig bli det bästa vi har gjort på länge. Från att inte ha haft vare sig egentid eller vuxentid alls (förutom på myskvällarna) har vi nu tid varje kväll, från strax efter åtta och så länge vi orkar vara uppe. Och det är helt fantastiskt! Plötsligt hinner och orkar vi prata med varandra, fixa saker hemma, planera, läsa eller vad vi nu känner för. Innan började läggningen vid 19 med att Maxi la sig med Lynx, och slutade oftast vid 21-22 med att jag somnade, ibland före och ibland efter Ninja.

Hur gick då detta till? Förmodligen handlade det bara om att vi verkligen bestämde oss och körde på en metod, men det kan också ha varit metoden i sig som var bra. Förutsättningarna var att de måste lägga sig samtidigt, dels för att de sover i samma rum, dels för att göra det möjligt för en person att lägga båda på ett enkelt sätt. Därmed får alltid en av oss egentid från 19.30 och den andra förhoppningsvis från 20.00.

Det vi gjorde var helt enkelt att införa en process, som vår sjukt erfarna barnflicka Daniela tipsade oss om. Från början gjorde vi den tillsammans, men redan efter en dryg vecka kunde en av oss släppa senare delen av processen. Egentligen finns en fortsättning som går ut på att vi vuxna flyttar ut helt ur rummet, men det tar vi sen, för det här funkar tillräckligt bra just nu. Så här ser en kväll ut:

18.45: Pyjamas på och tandborstning
19.00: Lek med en förälder var om vi är båda hemma, annars med en förälder
19.15: Saga i sovrummet, flera om de är korta
19.30: Godnatt och släcka lampan
20.00: Båda sover (för det mesta)

En viktig del i det hela är också att vi inte ligger bredvid eller ens sitter bredvid längre, utan en liten bit ifrån. Det gör att de får lugna sig själva, utan våra händer eller annan kroppskontakt, vilket underlättar jättemycket. Vi brer så klart om den som vill (Ninja), lägger ner den som ställer sig upp (Lynx) och säger god natt, men det är också allt. Att sitta på golvet i mörkret i 30 min kanske inte är jättekul, men det är så värt det när barnen får mer och bättre sömn och vi får egentid!

Så här såg metoden ut i grundutförande:

1)settle him to sleep sitting beside his bed, using usual methods, three days later get a pillow and show him and explain that adult is going to sit on pillow and watch him go to sleep, if he gets out of bed adult is to put him right back with minimal or NO talking eg its bed time

2) move pillow and adult a metre away from bed and just sit quietly.  He will most likely be upset, this is new for him and the most likely way for him to communicate is going to be crying but this will pass.  Sit in same spot for three nights then move pillow another meter away

3)The rest of the plan is to keep moving the pillow a meter away every three nights until pillow is out the door and he can settle himself.  It most likely won’t be easy or he may get it really quickly and settle well by himself within a week.

It is a slow but gentle process but it will only work if the parents don’t back track and keep moving through the plan.