Etiketter

, , ,

Nu har det varit en lång lucka igen. Och desto svårare blir det att skriva igen. På något sätt blir tröskeln att börja om högre när man har varit borta ett tag, kanske för att det känns som att man måste sammanfatta allt som har hänt eller förklara sig. Så därför tänker jag inte göra något av det, utan bara skriva i stället!

20140102-143242.jpg
Jag har nämligen lite högt eftertraktad egentid just nu och det perfekta tillfället att skriva, liggande på en mjuk bädd på en strand i Thailand med utsikten på bilden ovanför. En tjej som verkar jättemysig pysslar med mina fötter och vinden fläktar jätteskönt och prasslar i löven. I magen ligger kyckling satay och wokade grönsaker toppade med lite 85-procentig Lindt-choklad som jag totalt oväntat hittade på en affär. Med andra ord är livet rätt skönt just nu!

I övrigt har det varit en ganska lugn period ett tag nu, vilket behövdes. Men det har också varit både känslosamt och lärorikt, med många samtal och insikter. De flesta handlar om barnen och familjen, men många handlar också om mig och mitt sätt att leva mitt liv. Och som oftast kokar det ner till närvaro och trygghet – eller brist på det, snarare – i kombination med skyhöga krav och alldeles för stor benägenhet att ta ansvar. Men jag har också insett att jag nog bör jobba mer med att fokusera på det positiva och det jag gör rätt. Ingen enkel ekvation alltså…

Men som tur är så finns det ju hjälp att få, bara man vågar be om den. De kanske allra bästa och viktigaste samtalen har jag haft med min underbara man, som bland annat har lovat att hjälpa mig att ta mindre ansvar för projektet familjen genom att själv ta mer ansvar. Rent konkret tänkte vi prova att ansvara för varannan månad, med början efter semestern. Vi har också bestämt att vi ska ta fram en gemensam vision, en femårsplan och en ettårsplan för familjen och oss själva. Det ska vi göra här i Thailand och det ser jag jättemycket fram emot.

20140102-143426.jpg
Andra viktiga samtal har gett både insikter och verktyg att använda med barnen. Till exempel har min kloka svägerska tipsat om en bok vi ska läsa som heter Fem gånger mer kärlek, och en metod ur den som vi redan har börjat med: att ge barnen minst 15 minuter helt fokuserad närvaro varje dag och uppmärksamma dem när de gör saker bra, för att tanka dem med positiv uppmärksamhet och därmed undvika att de söker uppmärksamhet via krångel och konflikter. Det ska vi också ge varandra, för att tanka vår relation.

Förutom exemplen ovan ska jag också jobba med att vara mer närvarande i möten med andra och att sätta mig i aktivt lyssnande-läge oftare. Annars blir det lätt att jag fokuserar för mycket inåt, blir frånvarande och känner mig utanför. Jag ska också jobba med att inte stressa i onödan och att våga tro på att jag är bra och omtyckt även om jag inte presterar någonting.

Stora saker händer alltså. Eller ska hända. Och mer blir det. Direkt när vi kommer hem från Thailand måste vi hitta en ny barnflicka, vilket har visat dig mycket svårare än vi trodde. Sen flyttar vi till vårt nya hus första helgen i mars. Och hela tiden växer och utvecklas barnen, vi jobbar, jag går utbildning och så vidare. 2014 ska bli spännande!