Etiketter

,

För ett tag sen testade jag ju att göra raw snickers och hade väldigt höga förväntningar på dem – förmodligen på grund av att jag vet hur god min svägerska Camillas signatur-snickerskaka är. Tyvärr blev det ju inte så gott som jag trodde, så jag bad om Camillas recept i stället och testade att göra om det lite för att slippa allt socker. Och det blev riktigt bra!

snickers

Så här gjorde jag: Först smälte jag 350 g jordnötssmör (en burk Kung Markattas American style är 360 g) med 1 dl sukrin gold och 0,5 dl agavesirap i en kastrull på spisen. I originalreceptet (se längst ner) ska det vara 2 dl sirap och 1 dl socker, så för att få rätt mängd vätska fick jag lägga till 1,5 dl vatten också.

Sen blandade jag (eller rättare sagt min snälla kompis Veronika som hjälpte till) 1 l ekologiska cornflakes med 1 tsk vaniljsocker och 1 dl kokosflingor i en skål och blandade ihop det med jordnötssröran till en tjock smet. Här fick jag lägga till drygt 1 dl vatten igen för att den inte skulle bli för tjock. Det vi också borde ha gjort är att krossa cornflakesen mer, men det gör jag nästa gång.

Slutligen ska smeten bredas ut på smörpapper i en form (ca 20×30 cm) och få på smält choklad som täcke (jag tog 150 g 85-procentig Lindt-choklad och det räckte bra) innan den får stå i kylen och stelna så den går att skära i lagom stora munsbitar.

Tilläggas bör att den här versionen fick godkänt av både min man och våra middagsgäster, som är helt vanliga godisälskare. Ett gott tecken!

Nedan följer originalreceptet för den som vill göra en mer onyttig men kanske också godare version. Camilla har också modifierat det lite och kör bara mörk choklad ovanpå och inga nötter, så jag vet inte riktigt hur originalet smakar men hennes är älskad av hela släkten.

350 gram jordnötssmör (ex. Skippy)
2 dl sirap
1 dl socker
1 dl kokosflingor
1 l cornflakes
1 tsk vaniljsocker
250 gram ljus choklad
130 gram nougat
1 dl torrostade jordnötter

Smält jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull på spisen. Blanda kokosflingor, cornflakes och vaniljsocker. Häll över jordnötssmörsblandningen och rör till en fast smet. Lägg ett smort bakplåtspapper i botten på formen, lägg i smeten och tryck med handen till ett jämnt täcke. Låt svalna i ca 30 minuter. Krossa choklad och nougat och smält i mikrovågsugn. Häll blandningen över kakan till ett jämnt täcke, toppa direkt med jordnötterna. Låt stå i kylskåp ca fyra timmar. Ta kakan ur formen och skär upp i önskade bitar.