Etiketter

, , , ,

Här kommer som utlovat en uppdatering om pajerna från i lördags. Båda blev väldigt lyckade, men ananaspajen förtjänar lite mer kärlek nästa gång så blir den nog ännu bättre. Tyvärr tog jag inga bilder på dem så det blir ett rent textinlägg, men då är det ju å andra sidan lättare att skriva ut om man så vill.

Först då tacopajen. Här gjorde jag en egen blandvariant av några olika recept med bas i ett pajdegsrecept som jag hittade hos pålitliga receptkällan 56kilo. Medan jag fixade med degen så gjorde mannen och dottern tacoköttfärsen, så den blev inte gjord från grunden utan med vanlig kryddmix. Så här gjorde vi:

Till degen mixade jag först 3 dl mandelmjöl med 0,5 dl skalade sesamfrön. Sen hade jag i 1 msk fiberhusk, 1 tsk salt, 40 g smör i tärningar och 1 ägg och mixade det till en smet. Den blir som vanligt ganska kletig, så man får ha blöt hand för att kunna trycka ut den i pajformen (som inte behöver smörjas). Jag använde en springform för att få plats med mycket fyllning och det blev jättebra. När degen är jämn och fin kan man nagga den med gaffel och låta den vila i kylen ett litet tag (min stod inne i typ 10 minuter).

Sen ska skalet förgräddas. Enligt receptet skulle det vara i 175 g i ca 8 minuter, men i min ugn fick det bli 200 grader i stället. Sen fyllde vi den med köttfärsen som resten av familjen hade gjort, vilket var ungefär 800 gram köttfärs med två påsar Santa Maria tacokryddmix i. På det bredde jag ut en burk Créme fraiche paprika-chili och sen hade vi riven ost på toppen. Eftersom alla ingredienserna var tillagade redan fick det räcka med cirka 10 minuter i ugnen tills osten hade fått färg. Till pajen hade vi en enkel sallad med blandade gröna blad, körsbärstomater och pinjenötter – superlyckat!

Ananaspajen däremot gjorde jag i princip helt enligt receptet från 56kilo. Enda skillnaden var att jag halverade mängden sötning i fyllningen, vilket räckte mer än väl. Vi åt den ljummen med vaniljglass till och samtliga tyckte den var toppen. Så även den rekommenderas varmt!