Etiketter

, , ,

Svaret: man tittar vad man har i frysen, lägger på mitt standard-pajtäcke och vips har man en mango-hallon-blåbärspaj i stället! Den fick väl godkänt av både föräldrar och barn, fast hela stora pajen bara innehöll ungefär en halv deciliter socker. Pajtäcket passar till det mesta i frukt- eller bärväg och är superlätt att göra, så det blir ofta en variant med det om jag har bråttom eller inte vet vad jag ska hitta på till efterrätt. Rekommenderas varmt!

20130217-204237.jpg
Just i dag tog jag massor av frysta hallon, blåbär och mangobitar (finns att köpa i lösvikt i många butiker) så det blev ett ungefär 4-5 cm tjockt lager i botten av en form (ca 20×30 cm) som jag hade smort med smör. Sen strödde jag på lite solrosfrön och grovhackade hasselnötter och rörde om. I vanliga fall brukar jag hacka syrliga äpplen och blanda med grovhackad mandel och kanel, vilket också blir jättegott.

Själva täcket består av havregryn, socker och smör och hur mycket man behöver avgörs av hur stor yta man behöver täcka. Till dagens paj tog jag cirka 50 gram smör och smälte det med cirka 2 msk vanligt socker och 1 msk kokossocker i en teflonkastrull. Sen rörde jag i nästan 4 dl havregryn och strödde ut det hela över pajen. Tiden i ugnen är jag väldigt osäker på, men jag kör den i 180 grader tills den har fått fin färg, gissar att det tar cirka 15-20 minuter. Bilden är på pajen innan gräddning, så gå inte på den färgen!