I dag var det semmelpremiär hemma hos oss! Lite för tidigt, men vad gör man när det har varit semlor överallt i flera veckor?

Eftersom jag försöker låta bli gluten blev det en LCHF-variant på mandelmjöl, vilket lät som en bra idé för just semlor. Enligt originalreceptet skulle det blir sex stycken, men jag föredrar flera små hellre än en stor så det blev tolv mindre i stället. Fyra stycken är nu uppätna, med lärdomen att det som vanligt behövdes mer mandelmassa. Så när resten ska ätas blir det mer! Och kanske lock också, för det glömde jag 🙂

20130209-204444.jpg

Så här gör man själva semlorna:
Vispa ihop tre stora ägg med 1 dl vispgrädde och 50 g smält smör. Blanda 2 dl mandelmjöl med 2 msk fiberhusk, 2 tsk bakpulver, 2 tsk kokossocker och 1 tsk kardemumma i en annan skål. Rör ihop alltihop och låt vila i 10 minuter så det får svälla lite. Ta sen en blöt sked och klicka upp smeten i 12 små muffinsformar. Grädda i 175 grader (eller 180 om ni som jag inte har 5-gradersintervall) i 20-25 minuter tills de har fått fin färg.

20130209-205640.jpg

För att göra fyra av dem färdiga:
Låt semlorna svalna lite, skär av ett lock om ni vill och krafsa ur valfri mängd innehåll så det blir en grop för fyllningen. Blanda sen det urkrafsade med cirka 25 g finriven mandelmassa och en liten skvätt vispgrädde, mikra det i 20 sekunder och rör ihop till en mjuk röra. Fyll groparna med mandelmassa och toppa med cirka 1 dl vispgrädde med lite vaniljsocker i. Ät gärna med sked, de blir ganska vingliga – men riktigt goda!