Gårdagens chili blev faktiskt riktigt lyckad, så innan jag glömmer hur jag gjorde är det säkrast att jag skriver upp det. Jag fick nämligen blanda två recept, eftersom jag inte hittade alla ingredienser till det ena och tyckte vissa saker lät godare i det andra – och där var också beskrivningen mer detaljerad. Men som sagt, det blev en blandning och det gjorde också att andra saker inte riktigt stämde. Dels blev det inga sju portioner utan snarare fyra, och det hela tog totalt ungefär 5,5 timmar varav 4,5 timmar var koktid.

20130204-212216.jpg

Ingredienser:
1,1 kg högrev
140 g ekologiskt bacon
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk (400 g) ekologiska krossade tomater
1 msk pressad lime
4 dl vatten
1 msk maizenaredning utrörd i lite vatten
Salt och peppar

Kryddblandning:
1 finhackad stor röd chili
2 msk chilipulver (Santa Maria chili powder)
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten

Tillbehör:
Riven ost
Hemgjord guacamole
Tärnade tomater
Färsk koriander
Gräddfil
Salsa
Tortillabröd och nachos om man vill ha bröd till

Gör så här:
Putsa köttet och skar det i lagom stora grytbitar. Blanda ihop kryddblandningen och ställ åt sidan. Skär baconet i bitar och ta undan de fetaste bitarna. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna, släng dem och ta vara på stekfettet. Stek också det magrare baconet och spara det. Bryn köttet i tre omgångar i baconfettet i stekpannan och lägg över i en gryta som passar för långkok. Fräs sedan vitlöken tillsammans med kryddblandningen och häll över den också i grytan. Tillsätt lite salt, krossade tomater, limejuice och vatten och låt småkoka under lock i ca 4,5 timmar. Red av med maizena, lägg i det magra baconet och smaka eventuellt av med mer salt och peppar – eller mer chili om den känns för snäll. Servera med tillbehören och njut!