Innan jag glömmer allt om vår senaste resa vill jag skriva ner några saker som vi faktiskt gjorde där förutom att vara lediga och ha det mysigt. Eftersom vi reste med en liten tjej på 18 månader utgår tipsen från vad som funkar med en sådan reskamrat, men eftersom hon är ganska lätt att ha att göra med kunde vi göra en hel del som även kan passa resande utan barn. Några saker har jag också med från förra resan, när vi bara var två.

Promenera. Det går faktiskt, även om Dubai precis som USA är väldigt bilfokuserat eftersom det består av ett antal olika väldigt tätbebyggda områden med sjufiliga motorvägar emellan. Dubai Marina har en lång, fin promenadväg runt hela kanalen och i närbelägna Jumeirah Beach Residence finns ett långt shoppingstråk som heter ”The Walk” där man också kan gå. I Downtown Burj Khalifa finns både gångvägar och breda trottoarer längs bilvägarna. I Souk Madinat kan man också gå, åtminstone inomhus, och man kan även gå runt i Deira och Bur Dubai. Allra längsta sträckan är förmodligen ute på cirkeln runt Palm Jumeirah, men där ser man mest vatten och hotell under byggnation.

Åk Metro. Eftersom Dubais ”tunnelbana” till största delen i själva verket går upphöjd på pelare så är det ett bra sätt att både transportera sig och se hur det ser ut mellan områdena. Det är billigt också, för 60 dirham får man ett dagskort i guldklassen (alltså vagnen längst fram med fönster så man ser vart man åker och hur spåren och stationerna verkligen ser ut) och det är det väl värt.

Prova gratisstranden bredvid Hilton i Jumeirah Beach Residence-området. Vi hade förstått det som att alla stränder ägdes av hotellen och att det därmed krävdes inträde för att komma in och var därför på väg till Sheraton som skulle ha den billigaste beach cluben. Men på väg dit hittade vi en gratis strandbit som det inte alls var något fel på, till vänster om Hilton.

Prova restaurangerna i Dubai Marina. Vi fastnade för en som hette Arabiska som låg nära Marriott där de hade jättestora och jättegoda meze, till exempel en blandning av kalla meze med bland annat himmelsk fattoush-sallad och dito hommous. En indisk restaurang med jättegod mat och underbar service hette Zafrán och låg utomhus en trappa upp i Dubai Marina Mall.

Titta på hajar i ett gigantiskt akvarium. När vi var i Dubai Mall passade vi på att besöka akvariet och titta på allt från hajar och rockor till jättekrabbor, bävrar och ormar. De har en lång tunnel där man går omgiven av vatten och fiskar, en jättehäftig upplevelse. Utanför luras man lätt in på Rainforest Café, vilket nog ändå får rekommenderas. Maten var inget vidare (modell TGI Friday’s) men det var en rolig miljö med djur som rörde sig och lät och konstgjorda åskväder.

Titta på utsikt från 124:e våningen. Vi åkte också upp till observationsdäcket i Burj Khalifa, vilket bör förbokas på nätet om man inte vill betala fyra gånger så mycket. Vi tog 16.30-turen, vilket var väldigt lagom för då hann vi ner lagom till klockan 18 och hann gå en liten promenad innan vi åt middag i Souk Bahar som ligger på andra sidan fontänen. Det visade sig vara helt klockrent, dels för att restaurangen Baker & Spice som vi åt på hade helt underbar ekologisk mat (jag åt tre olika sallader och mitt livs godaste varma choklad till efterrätt) och dels för att vi fick bästa platserna att se ljus-, ljud-, vatten- och eldshowen i fontänen som började 20.00.

Att åka vattentaxi till hotell Atlantis på Palm Jumeirah, äta lunch där (tokdyrt!), promenera längs yttre cirkeln och ta monorail tillbaka var dock inte helt rekommenderbart. Promenaden var okej, men maten var tokdyr och monorail-banan är inte anknuten till något utan slutade mitt i en motorvägskorsning och det tog ett bra tag att hitta en taxi därifrån. Vi kände oss som liftare, så då var det extra skönt att veta att det knappt finns någon kriminalitet där.

Besök soukerna. Vi hann också med en snabb tur till tygsouken för att köpa några färgglada pashmina- och sidensjalar, men det la vi mer tid på förra gången. Då köpte vi också varsin outfit i lokal stil, som har varit roliga att ha på maskerad. Den gången var vi också i kryddsouken och guldsouken och blev medlurade till en liten gömd butik där de sålde kopior av väskor, klockor och allt möjligt annat, men det skippade vi den här gången. Det är dock en upplevelse och bör göras när man är där!

Förra gången passade vi också på att besöka några rooftop bars, men det var inte läge den här gången.

Långt inlägg, hoppas någon har orkat läsa till slutet…