Etiketter

, , ,

Jag måste bara lägga upp ett till recept, även fast jag glömde bort att fotografera det: min alldeles egna goda kantarelltryffelrisotto!

Nyckeln till det goda är att ha orimliga proportioner mellan kantarellerna och riset. Till två vuxna och en liten tjej hade jag säkert en liter goda kantareller från Cajsa Warg men bara en deciliter arborioris. Och det blev helt lysande. Så här gör man:

  1. Putsa, dela och stek kantarellerna i torr panna på medelvärme tills all vätska har kokat bort. Salta, peppra och tillsätt en klick smör som får smälta in i svampen.
  2. Smält samtidigt en klick smör i en stor kastrull och häll i 1-1,5 dl arborioris som får bli genomskinligt utan att få färg. Lägg i en halv hönsbuljongtärning och häll sedan på vitt vin. Fortsatt att späda med mer vin om det håller på att koka torrt. Använd cirka 4 dl vin, övergå sedan till vatten.
  3. När riset börjar bli klart, häll över kantarellerna i grytan och vispa gärna ur stekpannan med lite vatten som får följa med. Smula sedan i en tredjedels paket fetaost och rör om tills den smälter. Och sist men inte minst: droppa i cirka 1 krm tryffelolja.
  4. Ät och njut, gärna med en god köttbit och en lika god sallad.